Karnawał i towarzyskie spotkania w pełni. Na tę okoliczność poniżej podaję przepis na ciepłą, łatwą w przygotowaniu i niezbyt drogą przystawkę.
Składniki:
- 1 bagietka
- ½ kostki miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, pietruszka itp.)
- ser żółty w plastrach
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Miękkie masło rozrabiamy widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła, sól i pieprz. Bagietkę przecinamy wzdłuż na pół. Każdą część smarujemy masłem z przyprawami. Następnie układamy plastry sera, lub ser starty na tarce. Dobrze byłoby, aby ser zbytnio nie wystawał poza powierzchnię bagietki. Bagietki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 10-14 minutach danie powinno być gotowe, gdy brzegi bułki są przypieczone, a ser stopiony. Trzeba obserwować co dzieje się w piekarniku, bo zbyt długie pieczenie spowoduje stwardnienie sera. Bagietki podajemy gorące od razu po przyrządzeniu. Im dłużej trzymane na grillu lub w piecu tym szybciej wysychają.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze