Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 09:22
Reklama dotacje rpo

Świąteczne przepisy marszałka województwa 

Świąteczne przepisy marszałka województwa 

Zapraszamy do skorzystania z przepisów na świąteczne pierniki i pieczoną gęś według receptur marszałka województwa Piotra Całbeckiego. 

Gęś pieczona z jabłkami i czerwoną kapustą

Składniki:
    • cała gęś,
    • jabłka,
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
    • olej,
    • czerwona kapusta,
    • cebula.

Przygotowanie:
Z półtuszki odciąć łapy i skrzydła. Półtuszkę nasolić, dodać trochę pieprzu i natrzeć majerankiem również jagła. Gęś wypełnić jabłkami i obierkami z jabłek. 
Półtuszkę włożyć do gorącej brytfanki. Przez pierwsze pół godziny  piec gęś w temperaturze 250 stopni, kolejne 2 godziny w 190 stopniach. Podawać na półmisku, pokrojoną lub w całości.
Czerwona kapusta pokroić w paski, cebula zeszklić na oleju rzepakowym (tym z Gruczna), na to wrzucić kapustę - chwilę zeszklić i podlać wodą,  dodać sól, pieprz i ziele angielskie – dusić, aż zmięknie. Na 20 minut przed końcem dodać listek laurowy oraz obrane i posiekane jabłko. Podawać na gorąco.


Pierniki według przepisu mojej mamy Sabiny:

Składniki:
    • 16 szklanek mąki wrocławskiej,
    • 3.5 szklanek cukru – porcje cukier/miód można zmienić na korzyść miodu,
    • 1 kostka palmy,
    • ½ kg miodu,
    • 4 jajka,
    • 3 paczki korzeni,
    • 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (można to i to),
    • 4 łyżki cukru na karmel + ½ szklanki wody dla ciemnego ciasta więcej karmelu nawet 2x.

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, całe jajka i soda/proszek do pieczenia dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem  i sodą, a następnie jajka).

Miód, margarynę i korzenie zagotować. Przygotować karmel (cukier przypalony i woda).

Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia - dodać do mąki, dobrze wygnieść. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.

Ciasto rozwałkować, wyciąć z foremki, piec w rozgrzanym piekarniku. Uważać, aby nie spalić. Pierniki są najlepsze jeszcze ciepłe lub po tygodniu.

Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco, aż będzie biały, dodawać octu, można także zmieszać z kakao.

Zapraszamy tez do skorzystania z innych przepisów na potrawy świąteczne, którymi podzielili się samorządowcy, ludzie kultury, naukowcy, artyści, pasjonaci kuchni. Wśród propozycji są receptury zarówno na współczesne, jak i tradycyjne potrawy. Wszystkie przepisy zamieszczamy w okresie przedświątecznym na stronie ww.kujawsko-pomorskie.pl, zakładka ,,Nasze święta”. 

Fot. Andrzej Goiński/UMWKP


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama