Zapraszamy do skorzystania z przepisów na świąteczne pierniki i pieczoną gęś według receptur marszałka województwa Piotra Całbeckiego.
Gęś pieczona z jabłkami i czerwoną kapustą
Składniki:
• cała gęś,
• jabłka,
• przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
• olej,
• czerwona kapusta,
• cebula.
Przygotowanie:
Z półtuszki odciąć łapy i skrzydła. Półtuszkę nasolić, dodać trochę pieprzu i natrzeć majerankiem również jagła. Gęś wypełnić jabłkami i obierkami z jabłek.
Półtuszkę włożyć do gorącej brytfanki. Przez pierwsze pół godziny piec gęś w temperaturze 250 stopni, kolejne 2 godziny w 190 stopniach. Podawać na półmisku, pokrojoną lub w całości.
Czerwona kapusta pokroić w paski, cebula zeszklić na oleju rzepakowym (tym z Gruczna), na to wrzucić kapustę - chwilę zeszklić i podlać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie – dusić, aż zmięknie. Na 20 minut przed końcem dodać listek laurowy oraz obrane i posiekane jabłko. Podawać na gorąco.
Pierniki według przepisu mojej mamy Sabiny:
Składniki:
• 16 szklanek mąki wrocławskiej,
• 3.5 szklanek cukru – porcje cukier/miód można zmienić na korzyść miodu,
• 1 kostka palmy,
• ½ kg miodu,
• 4 jajka,
• 3 paczki korzeni,
• 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (można to i to),
• 4 łyżki cukru na karmel + ½ szklanki wody dla ciemnego ciasta więcej karmelu nawet 2x.
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, całe jajka i soda/proszek do pieczenia dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, a następnie jajka).
Miód, margarynę i korzenie zagotować. Przygotować karmel (cukier przypalony i woda).
Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia - dodać do mąki, dobrze wygnieść. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Ciasto rozwałkować, wyciąć z foremki, piec w rozgrzanym piekarniku. Uważać, aby nie spalić. Pierniki są najlepsze jeszcze ciepłe lub po tygodniu.
Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco, aż będzie biały, dodawać octu, można także zmieszać z kakao.
Zapraszamy tez do skorzystania z innych przepisów na potrawy świąteczne, którymi podzielili się samorządowcy, ludzie kultury, naukowcy, artyści, pasjonaci kuchni. Wśród propozycji są receptury zarówno na współczesne, jak i tradycyjne potrawy. Wszystkie przepisy zamieszczamy w okresie przedświątecznym na stronie ww.kujawsko-pomorskie.pl, zakładka ,,Nasze święta”.
Fot. Andrzej Goiński/UMWKP
Napisz komentarz
Komentarze