Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 09:33
Reklama

Karkówka w sosie figowym

Karkówka w sosie figowym

Przy świątecznym menu, choć to trochę ryzykowne, można odrobinę zaszaleć z nowościami kulinarnymi i domownikom lub gościom zaserwować smażoną karkówkę w lekko pikantnym sosie figowym. To dość niespotykany pomysł na obiad, ale danie niezwykle efektownie prezentujące się na stole, a ponadto  mięso i sos są szybkie w przygotowaniu. Karkówka podawana z dodatkiem pieczonych fig z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi wyrafinowanej kuchni. 

Składniki:
- kilka plastrów karkówki (ok. 1 cm grubości)
- kilka świeżych fig 
- 2 cebulki szalotki
- ok. 2 cm imbiru
- łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki wody
- 1-2 szczypty ostrej papryki mielonej (wg uznania)
- sól, pieprz i przyprawa curry
- olej do smażenia karkówki

Sposób przygotowania:
Świeże figi myjemy ( 3-4 odkładamy) kilka ( 5-6 ) kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w kosteczkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Szalotkę smażymy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy na patelnię figi, 2 łyżki miodu, skórkę z cytryny i imbir. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość dusimy ok.10-15 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy ostrą paprykę do smaku.
Świeże 3-4 figi kładziemy na małej patelni, skrapiamy oliwą i w całości dusimy na wolnym ogniu, aż zmiękną po około 5 min.
Plastry karkówki nacieramy przyprawą curry i doprawiamy solą. Odkładamy, na 15 do 30 min, aby przeszły smakiem. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na dużym ogniu obsmażamy na rumiano mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy lub dusimy, będzie bardziej soczyste do odpowiedniej miękkości. Na 10-15 minut przed końcem duszenia do mięsa dodajemy ( jeśli takich używamy), suszone figi, aby spęczniały i nabrały miękkości. Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem figowym. Dekorujemy duszonymi figami.

Moja rada: do przygotowania dania można użyć suszonych fig. Wówczas zmniejszamy ilość miodu. Można także figi zastąpić suszonymi śliwkami. Też będzie smacznie. 
    


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama