Przy świątecznym menu, choć to trochę ryzykowne, można odrobinę zaszaleć z nowościami kulinarnymi i domownikom lub gościom zaserwować smażoną karkówkę w lekko pikantnym sosie figowym. To dość niespotykany pomysł na obiad, ale danie niezwykle efektownie prezentujące się na stole, a ponadto mięso i sos są szybkie w przygotowaniu. Karkówka podawana z dodatkiem pieczonych fig z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi wyrafinowanej kuchni.
Składniki:
- kilka plastrów karkówki (ok. 1 cm grubości)
- kilka świeżych fig
- 2 cebulki szalotki
- ok. 2 cm imbiru
- łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki wody
- 1-2 szczypty ostrej papryki mielonej (wg uznania)
- sól, pieprz i przyprawa curry
- olej do smażenia karkówki
Sposób przygotowania:
Świeże figi myjemy ( 3-4 odkładamy) kilka ( 5-6 ) kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w kosteczkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Szalotkę smażymy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy na patelnię figi, 2 łyżki miodu, skórkę z cytryny i imbir. Dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość dusimy ok.10-15 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Pod koniec dodajemy ostrą paprykę do smaku.
Świeże 3-4 figi kładziemy na małej patelni, skrapiamy oliwą i w całości dusimy na wolnym ogniu, aż zmiękną po około 5 min.
Plastry karkówki nacieramy przyprawą curry i doprawiamy solą. Odkładamy, na 15 do 30 min, aby przeszły smakiem. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na dużym ogniu obsmażamy na rumiano mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy lub dusimy, będzie bardziej soczyste do odpowiedniej miękkości. Na 10-15 minut przed końcem duszenia do mięsa dodajemy ( jeśli takich używamy), suszone figi, aby spęczniały i nabrały miękkości. Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem figowym. Dekorujemy duszonymi figami.
Moja rada: do przygotowania dania można użyć suszonych fig. Wówczas zmniejszamy ilość miodu. Można także figi zastąpić suszonymi śliwkami. Też będzie smacznie.
Napisz komentarz
Komentarze