Na świątecznym stole nie muszą gościć tylko ciężkie mięsiwa. Można przygotować coś lekkiego, np. sałatkę i podać ją na świąteczną kolację, lub nieco wzbogaconą, delikatnym mięsem, czy nabiałem na lekki obiad. Już po świętach sałatka sprawdzi się również jako posiłek do lunchboxa, do pracy lub do szkoły.
Składniki:
- ok.15 dag szynki dojrzewającej - lub innej
- kilka pomidorków cherry
- ½ główki sałaty lodowej lub mieszanki sałat
- owoc granatu, lub melon albo gruszka
- garść orzechów włoskich lub innych
- cebula szalotka
- 2 -3 łyżki czarnych oliwek
- kiełki – opcjonalnie
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
Sos musztardowo miodowy
- 6-8 łyżek delikatnej oliwy
- sok z małej cytryny
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- solidna łyżeczka miodu
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Myjemy i osuszamy sałatę i pomidorki. Sałatę włożyć do miski, dodać przekrojone pomidorki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, lub w kostkę, dodać pestki z owocu granatu, lub gruszkę, czy melona pokrojonego w kostkę – pokrojone pomidory z zalewy. Następnie dokładamy rozdrobnione orzechy i poszarpaną w palcach szynkę Dulano lub inną np. Parmeńską. Dodać też przekrojone na pół czarne oliwki. Całość połączyć sosem.
Sos
W małym naczyniu, najlepiej w słoiku z zakrętką umieścić razem wszystkie składniki sosu. Potrząsać słoikiem aż uzyskamy jednolitą płynną konsystencję. Jeśli robimy to w miseczce, to trzeba dokładnie całość wymieszać łyżką. Sałatę polać sosem.
Moja rada: sałatkę można oprószyć czarnuszką lub słonecznikiem, czy pestkami dyni.
Napisz komentarz
Komentarze