Na straganach wciąż można kupić świeży kalafior z jesiennych zbiorów. W połączeniu z awokado i ulubionymi nasionami wyjdzie nam pyszna i zdrowa surówka.
Składniki:
-1/2 średniego kalafiora
- 1awokado
- łyżka soku z cytryny
- ½ cebuli
- 1-2 łyżki oliwy
- łyżka nasion chia, lub czarnuszki, lnu, lub prażonego sezamu
- sól do smaku
Przygotowanie:
kalafiora umyć i osuszyć. Podzielić na różyczki i zmiksować do konsystencji kaszki (nie na miazgę). Przełożyć do miski dodać sól oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę i miąższ z awokado pokrojony w niezbyt drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Na wierzch posypać nasiona.
Moja rada: do surówki można dodać kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze