Jestem przekonana, że każda, nawet niedoświadczona gospodyni lub gospodarz, mają swoje sprawdzone przepisy na szybkie sałatki. Gdy niezapowiedziani goście wybierają się z wizytą, nie ma co się denerwować. Trzeba zajrzeć do lodówki i wtedy okaże się, że nie jest tak źle, pod warunkiem, że jest w niej cokolwiek, poza światłem.
Składniki:
- ok. 2 garście rukoli
- 120 g sera mozzarella w zalewie
- 150 g szynki parmeńskiej w plastrach
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka suszonych pomidorów lub oliwek
- kilka kulek winogrona
- opcjonalnie pestki słonecznika lub kilka orzeszków pinii
- 2 łyżki cebulki z marynaty słodko-kwaśnej
Sos:
- 4 porządne łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu balsamicznego
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, szczypta oregano lub bazylii
Przygotowanie:
Rukolę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wykładamy ją na półmisek.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, podobnie jak oliwki oraz suszone pomidory. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli używamy mozzarelli mini, kulki kroimy na pół lub na ćwierć. Plastry szynki parmeńskiej rwiemy dłońmi, by kawałki miały nierówny kształt.
Przygotowanie sosu:
do małego pojemnika lub słoiczka wlać oliwę z oliwek, dodać sos balsamiczny, cukier oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, energicznie wstrząsając słoiczkiem.
Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i posypać wybranymi przez siebie nasionami.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze