Boczek surowy to mięso, które nas nie ogranicza. W przeciwieństwie do boczku wędzonego, sami możemy mu nadać konkretny smak. I to od nas zależy czy będzie bardziej czosnkowy, paprykowy czy o innym ziołowym smaku. Boczek w ziołach można nie tylko upiec w piekarniku, można także ugotować najlepiej na parze lub upiec na patelni. Ziołowy aromatyczny boczek sprawdzi się nie tylko na kanapkach, także jako danie obiadowe. Dla tych, którzy jesienią i zimą lubią zjeść konkretny posiłek, takie danie będzie idealne.
Składniki:
- 1- 1,2 kg boczku wieprzowego ze skórą
- 3-5 ząbków czosnku.
- 2-3 gałązki tymianki
- 1- 2gałązki rozmarynu
- 2-3 gałązki oregano
- 1 łyżeczka papryki.
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
- sól morska
Przygotowanie:
Boczek dokładnie myjemy i osuszamy. Zioła, zmiażdżony w prasce czosnek i przyprawy, mieszamy w misce. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso z lodówki wyjmujemy na ok.1/2 godz. przed pieczeniem. Dłonią lub ręcznikiem jednorazowym wycieramy przyprawy. Na rondel albo patelnię, dostosowaną wielkością do mięsa wlewamy odrobinę oleju. Jak się rozgrzeje, to z dwóch stron obsmażamy lekko boczek. Dokładamy zebrane przyprawy i pieczemy na słabym ogniu. Co jakiś czas mięso odwrócić na drugą stronę. Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go kroić w cienkie plasterki.
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze