Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 08:49
Reklama

Boczek w ziołach

Boczek w ziołach

Boczek surowy to mięso, które nas nie ogranicza. W przeciwieństwie do boczku wędzonego, sami możemy mu nadać konkretny smak. I to od nas zależy czy będzie bardziej czosnkowy, paprykowy czy o innym ziołowym smaku. Boczek w ziołach można nie tylko upiec w piekarniku, można także ugotować najlepiej na parze lub upiec na patelni. Ziołowy aromatyczny boczek sprawdzi się nie tylko na kanapkach, także jako danie obiadowe. Dla tych, którzy jesienią i zimą lubią zjeść konkretny posiłek, takie danie będzie idealne. 
Składniki:
- 1- 1,2 kg boczku wieprzowego ze skórą
- 3-5 ząbków czosnku.
- 2-3 gałązki tymianki
- 1- 2gałązki rozmarynu 
- 2-3 gałązki oregano
- 1 łyżeczka papryki.
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
- sól morska
Przygotowanie:
Boczek dokładnie myjemy i osuszamy. Zioła, zmiażdżony w prasce czosnek i przyprawy, mieszamy w misce. Boczek nacieramy przygotowaną marynatą, szczelnie zamykamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso z lodówki wyjmujemy na ok.1/2 godz. przed pieczeniem. Dłonią lub ręcznikiem jednorazowym wycieramy przyprawy. Na rondel albo patelnię, dostosowaną wielkością do mięsa wlewamy odrobinę oleju. Jak się rozgrzeje, to z dwóch stron obsmażamy lekko boczek. Dokładamy zebrane przyprawy i pieczemy na słabym ogniu.  Co jakiś czas mięso odwrócić na drugą stronę. Upieczony i ostudzony boczek wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można go kroić w cienkie plasterki.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama