Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 08:56
Reklama

Sok z pigwy i tymianku 

Sok z pigwy i tymianku 

O tym, że owoce pigwy, to bomba witaminowa,  potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym m.in. na zwiększenie odporności organizmu, już wiemy. Jak nie zmarnować tych wyjątkowych owoców podaję w poniższym przepisie. 

Składniki:
- 1 kg owoców pigwy lub skórek
- 0,5 kg cukru, najlepiej trzcinowego
- kilka plastrów świeżego imbiru
- kilka gałązek tymianku

Sposób przygotowania:
Pigwę, imbir i tymianek dokładnie myjemy. Usuwany gniazda nasienne z pigwy i kroimy w kostkę. Imbir również kroimy w kostkę. Do przygotowania soku wykorzystujemy skórki, które zostały nam z owoców na  konfitury. Do słoika wkładamy kolejno składniki zasypując je cukrem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni od czasu do czasu wstrząsając słoikiem dla lepszego rozpuszczenia cukru. Po tym czasie przelewamy sok do butelki i wstawiamy do lodówki. Jeśli chcemy zachować dłużej jego świeżość można poddać go pasteryzacji. Jeśli sok robiliśmy tylko z owoców, po odlaniu soku możemy zrobić dżem. Należy wyjąć tymianek i imbir, i dusić na wolnym ogniu, aż do miękkości. Jeśli sok robiliśmy razem ze skórkami, to pozostałość po zlaniu soku można zalać wodą i chwilę gotować. Powstanie napój, lub dodatek do wody.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama