O tym, że owoce pigwy, to bomba witaminowa, potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym m.in. na zwiększenie odporności organizmu, już wiemy. Jak nie zmarnować tych wyjątkowych owoców podaję w poniższym przepisie.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy lub skórek
- 0,5 kg cukru, najlepiej trzcinowego
- kilka plastrów świeżego imbiru
- kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania:
Pigwę, imbir i tymianek dokładnie myjemy. Usuwany gniazda nasienne z pigwy i kroimy w kostkę. Imbir również kroimy w kostkę. Do przygotowania soku wykorzystujemy skórki, które zostały nam z owoców na konfitury. Do słoika wkładamy kolejno składniki zasypując je cukrem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni od czasu do czasu wstrząsając słoikiem dla lepszego rozpuszczenia cukru. Po tym czasie przelewamy sok do butelki i wstawiamy do lodówki. Jeśli chcemy zachować dłużej jego świeżość można poddać go pasteryzacji. Jeśli sok robiliśmy tylko z owoców, po odlaniu soku możemy zrobić dżem. Należy wyjąć tymianek i imbir, i dusić na wolnym ogniu, aż do miękkości. Jeśli sok robiliśmy razem ze skórkami, to pozostałość po zlaniu soku można zalać wodą i chwilę gotować. Powstanie napój, lub dodatek do wody.
Napisz komentarz
Komentarze