Sernik z dodatkiem dyni to kolejny przysmak z wykorzystaniem darów jesieni. To wspaniały, aksamitny i delikatny słodki deser, który znajdzie wielu smakoszy. Ponadto jest dość prosty do upieczenia.
Składniki:
- 300 g ciastek Oreo lub Neo
- 70 g masła
- 350 g pieczonej dyni
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 budyń wanilinowy
- 3 jajka
Polewa:
- 50 g białej, lub deserowej czekolady
- 3 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
Pieczenie dyni - dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Upieczony miąższ wydrążyć łyżką ze skórki , odmierzyć według przepisu i zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Dobrze wymieszać, albo zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Ciasteczka dokładnie zmielić w malakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kostki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku.
Moja rada: jeśli tortownica nie jest zbyt szczelna, można pod formę położyć arkusz papieru do pieczenia - zabezpieczy przed kapaniem masła na dół piekarnika. Zamiast polewy z białej czekolady można też polać np. solonym karmelem.
Napisz komentarz
Komentarze