Wyjątkowo ciepła w tym roku jesień wciąż przynosi nam dary pełne witamin i innych źródeł zdrowia. Do bardzo bogatych w prozdrowotne składniki z pewnością należą aromatyczne owoce pigwy. To cenne źródło białka, mają też wiele minerałów takich jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, a także witamin z grupy C, B oraz A. Pigwa działa przeciwzapalnie. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspomaga trawienie, zapobiega chorobom żołądkowym, regeneruje wątrobę i wspomaga odchudzanie. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo, ale w przetworach sprawdzą się doskonale. Najbardziej wyczulone na smaki podniebienia zadowoli nie tylko nalewka z pigwy, czy sok z pigwy, bo to tylko niektóre z tych pysznych przepisów, które możemy przyrządzić osobiście w naszej kuchni. Może być idealnym dodatkiem do pieczywa, ale również do herbaty i ciasta, a także do mięs.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru ( może być trochę mniej)
Przygotowanie:
Pigwy umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne. W garnku zagotować wodę z cukrem. Zalać pigwę. Potrząsnąć naczyniem. Odstawić do następnego dnia i powtórzyć czynność: zlać sok, zagotować i znów zalać pigwę. Jeszcze raz odstawić. Trzeciego dnia zlać sok i go zagotować. Dodać pigwę i na małym ogniu gotować aż będą szkliste. Od czasu do czasu potrząsać garnkiem. Gdy owoce zmiękną, a syrop lekko zgęstnieje konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie z garnka i pozostawić do ostygnięcia. Podawać np. do herbaty.
Napisz komentarz
Komentarze