Buraki są bardzo wartościowym warzywem, dlatego teraz na jesieni warto mieć go nawet w codziennym menu.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 ugotowane buraki
- ok. 10 pomidorów koktajlowych
- 10-15 dag fety
- 4 garście rukoli, lub innej sałaty, może być świeży szpinak
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Ugotowane buraki pokroić w cienkie plastry. W dużej misce połączyć oliwę, ocet balsamiczny i starty czosnek. Wymieszać marynatę z burakami. Odstawić do lodówki na minimum 1h. Na talerzu ułożyć sałatę, na nią poukładać plasterki buraków, pokrojone pomidorki koktajlowe i cebulę. Całość wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę fetę. Posypać nasionami słonecznika, lub orzechami.
Moja rada: jeśli zależy nam na czasie można użyć ugotowanych, dostępnych w większości sklepów buraków. Dla pewności przeczytać skład, czy nie mają jakichś zbędnych dodatków.
Napisz komentarz
Komentarze