Zdrowa przystawka albo pomysł na lekką kolację. Jesienne brokuły, obfitujące w wartości odżywcze, awokado – owoc egzotyczny, ale pełen witamin i minerałów, pomidorki, które wyhodowaliśmy w warzywniku, albo w doniczce na balkonie i inne dostępne jesienią warzywa. Do sałatki, w zależności od potrzeb i zawartości lodówki, można dodać jajka gotowane, mięso z piersi kurczaka, czy ser feta. Można też dodać kiełki o ostrym smaku, czy ulubione ziarna.
Składniki:
- 1 brokuł
- do wyboru, ogórek gruntowy , groszek zielony gotowany, lub sałaty
- 1 szt. awokado
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kiełków - opcjonalnie
- 2 łyżki ziaren, lub pestek
- 20 dag fety, lub kurczaka, lub 2-3 jajka gotowane na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Brokuł dokładnie umyć i ugotować, najlepiej na parze, zahartować w zimnej wodzie i osączyć. Groszek świeży gotować ok. 5 min. i też zahartować w zimnej wodzie. Jeśli używamy mrożonego to wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą, osączyć.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Lekko osolić i pozostawić, na kilka minut, aby puściły sok. Przełożyć na sitko i osączyć. Wszystkie składniki (jeśli dodajemy, to mięso, jajka), poza serem feta i kiełkami przełożyć do miski. Polać sosem utartym z oliwy i soku z cytryny, pieprzu i ewentualnie z płaską łyżeczką miodu. Wymieszać. Na wierzch położyć ser feta i posypać kiełkami.
Napisz komentarz
Komentarze