Kolorowe ze zdrowym dodatkiem kluseczki wzbogacą i urozmaicą danie obiadowe. Polecam szczególnie osobom, które nie lubią czerwonych buraczków. Tak przyrządzone kluski chętnie zjedzą też dzieci.
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 1 mały ugotowany burak lub pół dużego
- mąka ziemniaczana
- 1 szczypta soli
- 1,5 litra wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Obrane, ugotowane ziemniaki jeszcze na gorąco przepuścić przez praskę do ziemniaków. Ugotowanego buraka zetrzeć na bardzo drobnej tarce, najlepiej do tarcia buraków ćwikłowych. W razie potrzeby odsączyć buraczki. Puree ziemniaczane i tarte buraczki połączyć widelcem, do ujednolicenia odcienia.
Zmieloną masę ułożyć w płaskim naczyniu. Masę podzielić na cztery równe części. Wyjąć 1/4 masy. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać ujętą masę i dłońmi wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować wałek, pociąć go na równe części i formować (nie większe niż orzech włoski) idealnie okrągłe kuleczki. W środku, palcem, zrobić wgłębienie. Kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez maksymalnie 11/2 – 2 minut. Sprawdzić czy nie są surowe w środku. Podawać z gulaszem, sosem grzybowym lub z masłem.
Napisz komentarz
Komentarze