Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 07:25
Reklama

Jak przechować grzyby?

Jak przechować grzyby?

Jesień to idealna pora na przetwory. Lasy w bieżącym roku obfitują w grzyby. Oprócz tego, że wielu z nas uwielbia je zbierać, to trzeba wiedzieć, że wbrew dotychczasowej wiedzy, grzyby  zawierają witaminy, składniki mineralne i związki prozdrowotne. Ponieważ występują przez bardzo krótki okres, ich przetworzenie umożliwia znacznie dłuższe przechowywanie i pozwala cieszyć się ich smakiem praktycznie przez cały rok.

W naszych spiżarniach i zamrażarkach w kolejce do wykorzystania czekają marynowane, mrożone, suszone, czy kiszone grzyby. 

Marynowane  
najlepiej same kapelusze, to jedne z najpopularniejszych przetworów. Przygotowujemy je na wiele sposobów: w łagodnej zalewie octowej z marchewką lub z cebulką, z zielem angielskim i liściem laurowym, czy gorczycą. Są tacy, którzy do marynaty dodają wszystkie wspomniane składniki, a inni tylko niektóre. Po otwarciu słoika i odsączeniu będą doskonałym dodatkiem do mięs, koreczków, kanapek i sałatek. Niektóre gospodynie marynowane grzyby przed podaniem  przelewają na sitku zimną, przegotowaną wodą, aby pozbyć się śluzu.

Kiszone 
zyskują coraz większą popularność. Kiszonki są polecane szczególnie w okresie zimowym ponieważ wspierają odporność. Podobnie jest z kiszonymi grzybami. W porównaniu z marynowanymi są łagodniejsze w smaku i nie podrażniają żołądka, dlatego mogą je jeść nawet osoby z dolegliwościami żołądkowymi. Najczęściej kisi się rydze, opieńki i gąski. Kiszone grzyby, podobnie jak marynowane  doskonale smakują same lub na kanapkach i w postaci sałatek oraz koreczków. Nadmiar kiszonego soku można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.

Suszone 
Jest to najprostszy a zarazem najbardziej czasochłonny sposób przetwarzania grzybów. Grzyby suszone na słońcu, w piekarniku lub w specjalnej suszarce dostarczą  nam wielu kulinarnych doznań, poprawią aromat i smak niejednej potrawy. Gotowe suszone grzyby należy przechowywać w szczelnie zamykanych słojach lub pojemnikach, aby nie nabrały wilgoci i aby nie opanowały je mole spożywcze. Chcąc zmniejszyć ilość pojemników z suszonymi grzybami proponuję część lub wszystkie sproszkować w młynku, lub blenderem. Proszek nie tylko zajmuje mniej miejsca, ale również jest łatwiejszy i szybszy w gotowaniu. Suszone grzyby są doskonałe do przyrządzania zup i sosów. Można je dodawać również do farszu na naleśniki, krokiety czy pierogi. Poprawią smak sałatek, makaronów, czy kanapek, gdy oprószymy je proszkiem z suszonych grzybów. 

Mrożone
W ujemnej temperaturze przechowuje się je około 6 miesięcy. Cały czas są smaczne i aromatyczne. Dodatkowo niska temperatura zapobiega utlenianiu się witamin. Z wyjątkiem rydzów, kurek i gąsek, grzyby przed mrożeniem wystarczy oczyścić, dowolnie pokroić i włożyć do worka. Z mrożonych grzybów możemy robić zupy sosy, dodawać do farszu itp. Rydze, kurki i gąski przed mrożeniem należy lekko obgotować.

Bulion grzybowy
przyda się podczas przygotowywania wieczerzy wigilijnej, jako baza do zupy grzybowej, lub jako dodatek, do barszczu. Najprościej można go przechować w zamrażalniku, w woreczku strunowym lub w plastikowym pojemniku. Można też pasteryzować, ale to jest o wiele dłuższy proces.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama