Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 07:34
Reklama dotacje rpo

Surówka z białej kapusty 

Surówka z białej kapusty 

Jestem przekonana, że każda gospodyni ma swój autorski patent na surówkę z białej kapusty. Ja przedstawiam swoją wersję na delikatną surówkę typu Colesław. To poza smakiem i wartościami prozdrowotnymi klasyka ekonomicznego myślenia w kuchni. Składniki dostępnie i tanie, a efekt sami Państwo sprawdźcie.
Składniki 
- ok. ½  średniej główki świeżej kapusty 
- 2 marchewki 
- 1 cebula 
- ½ szkl. dobrego, najlepiej domowej roboty majonezu 
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki cukru ( opcjonalnie)
- po ½ łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Zdjąć pierwsze liście z kapusty. Kapustę podzielić na pół. Jedną połówkę poszatkować drobno nożem lub użyć maszynki do mielenia z nakładką do szatkowania warzyw. Przełożyć poszatkowaną kapustę do miski, dodać sól i solidnie wygnieść dłonią, aż puści soki. Odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć ją na tarce o preferowanych (małych lub dużych)  oczkach. Zależy czy lubimy bardziej, czy mniej chrupiącą marchewkę. Cebulę posiekać. Ja pokroiłam w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodać do kapusty i wymieszać.
W mniejszej misce wymieszać resztę składników: majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz oraz cukier. Całość wymieszać i dodać do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowana surówka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach chłodzenia w lodówce.
Moja rada: tę surówkę można przygotować bez dodatku jogurtu. Można także połączyć z drobno posiekanym, świeżym  koperkiem.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama