Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 07:46
Reklama

Ser w oliwie 

Ser w oliwie 

Zainspirowana smakiem fety w zalewie z oliwy i  przypraw postanowiłam przygotować swoją wersję domową, takiego smakołyku. Oczywiście, że można kupić w sklepie, ale po pierwsze jest dość drogi, po drugie można go łatwo przygotować w domu, a po trzecie domowa wersja jest według mnie bardziej aromatyczna. Zamiast fety można użyć naszych lokalnych serów lub  przywiezionych z Podhala np. bundz (bunc). Przygotowany według tego przepisu ser, jak również oliwa, w której jest zanurzony, nadają się jako dodatek do sałatek.
Składniki:
- 25 dag sera feta lub innego nadającego się do krojenia
- 1 czerwona papryczka peperoni
- 3 ząbki czosnku
- 1 długa gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- ok. 250 ml ( szklanka) oliwy z oliwek, może być również olej słonecznikowy lub rzepakowy dobrej jakości
Sposób przygotowania:
Ser pokroić w kostkę. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. W słoiku ok. ½ l lub większym układać warstwowo: trochę sera, czosnku, papryczki, rozmarynu i tak kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Z góry posypać ziołami prowansalskimi i zalać oliwą. Ważne, aby ser był cały pokryty oliwą. Wstająca ponad powierzchnię oliwy feta, po długim przechowywaniu, zacznie się psuć. Przykryta oliwą utrzymuje się w lodówce do kilku tygodni.
Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 dni. Tak przygotowany ser można przechowywać do kilku tygodni, pamiętając, że musi być zawsze dobrze przykryty oliwą. Wyciągać ser czystą łyżką.
Moja rada: jeśli oliwa trochę w słoiku zgęstnieje, to nic nie szkodzi. Przed użyciem należy wyjąć słoik z lodówki 1 lub 2 godziny wcześniej. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama