Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 07:47
Reklama

Makaron z pesto

Makaron z pesto

Na sklepowych półkach pojawił się makaron, którego cena pozornie zdrożała niewiele. Niestety zmniejszyła się waga w opakowaniu. W efekcie sklepowy makaron do tanich nie należy. Zapraszam więc na domowy makaron z pesto, który idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Będzie świeżo, pysznie i we włoskim stylu a do tego szybko, bardzo zdrowo i niedrogo.
Składniki:
- 1 jajko 
- 2 żółtka 
- szklanka mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przesypuję mąkę przez sitko.  Na środku robię dołek, w który wbijam jedno całe średnie jajko i dodaję żółtka. Oczywiście im świeższe jajka, tym lepiej. Wszystko ugniatam. Jeśli składniki nie chcą się zlepić dolać łyżkę zimnej wody. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Następnie rozwałkowuję je, tak aby było dość cienkie. 
Zostawiam rozwałkowane ciasto na co najmniej 15-20 minut, powinno w tym czasie przeschnąć. Jeśli jest wilgotne można lekko oprószyć mąką. Następnie zwijam je w rulonik i kroję na cienkie krążki. Na sam koniec prostuję krążki i rozkładam paski makaronu na desce.
Makaron gotuję przed podaniem. Wrzucam go do posolonej wody, a jak wypłynie na wierzch, pogotuje jeszcze kilkanaście sekund i już jest gotowy.

Składniki na pesto
- pęczek bazylii, albo natki pietruszki, kilka listków jarmużu, kolendry oraz rukoli, albo mieszanki 
- garść pestek słonecznika lub ulubionych orzechów
- kawałek sera parmezan ok. 50 g
- niecałe 1/3 szklanki oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia) - około 75 ml
- 2 małe ząbki czosnku 
- przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Przygotowanie: 
Przepis na pesto podawałam nie tak dawno. Dlatego dzisiaj przypominam jego skróconą wersję. Najbardziej tradycyjnym sposobem robienia pesto jest rozcieranie składników w marmurowym moździerzu. Wszystkie składniki z wyjątkiem soli i pieprzu umieścić w moździerzu i ucierać tak długo, aż uzyska się zadowalającą konsystencję. Polecam nie dodawać też całego tartego sera i oliwy. Zostawić odrobinę,  bo być może przyda się do dekoracji pesto z makaronem. Aktualnie częściej jednak sięgamy po ręczne blendery lub też inne rozdrabniacze typu malakser. Pesto robi się wówczas błyskawicznie. W trakcie rozdrabiania należy kontrolować stopień gładkości pesto. Sama osobiście nie miksuję pesto na idealnie gładki sos. Lubię chrupkość orzechów i sera.
Ugotowany makaron, w dużej misce, wymieszać z pesto. Wierzch skropić oliwą i oprószyć parmezanem. Może też każdy sam swoją porcję mieszać na talerzu.  
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama