Dzisiaj proponuję coś słodkiego bez użycia piekarnika. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z podanych proporcji wyjdzie od 8 do 10 dużych racuchów lub kilkanaście mniejszych.
Składniki:
- ok. 1 i 1/2 szklanki mąki -25 dag
- 1 szklanka -250 ml mleka w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane
- 20 g świeżych drożdży
- 2 średnie jabłka
- 1 średnie jajko (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka masła (miękkie w temperaturze pokojowej)
- 1i1/2 łyżki 25 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia np olej roślinny
Rozczyn:
Do ciepłego mleka wsypać cukier, pokruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi się to dosypać resztę mąki i cukier waniliowy, wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka trzeba dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ok. 1cm x 1cm.
Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto w tym momencie opadnie ale urośnie jeszcze w trakcie smażenia.
Olej rozgrzać na patelni, tak długo aż wrzucony kawałek ciasta, lub jabłka zacznie się smażyć
Nakładać po ok. 2 łyżki ciasta, formować w miarę regularne placki i smażyć do zbrązowienia 2-3 min z każdej strony. Racuchy smażyć na średnio-małym ogniu, żeby miały szansę dobrze się usmażyć w środku. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło.
Napisz komentarz
Komentarze