Składniki:
- ok. ¾ kg mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
- 10 dag ryżu
- 2 cebule
- 1 biała lub włoska kapusta
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- ok 60 dag przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki- opcjonalnie
- 4 łyżki gęstej śmietany -opcjonalnie
- przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Kapustę parzyć w garnku z wrzątkiem przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Po odlaniu wody i lekkim ostudzeniu oddzielić liście. Wyciąć zgrubiałe żyły. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Zmielone mięso włożyć do większej miski. Ostudzony ryż dodać do mięsa. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
Na każdego liścia, nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety: najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia.
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 minut. Wlać, najlepiej domowy przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 10-15 minut. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
Można także wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 5 minut bez przykrycia. Ostrożnie żeby nie przypalić.
Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez 2-3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
Moja rada: ja użyłam kapusty cool wrap, ma duże liście. Ponadto nie zagęszczam sosu mąką, ewentualnie dodaję śmietanę.
Napisz komentarz
Komentarze