Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 06:34
Reklama

Sos kurkowy

Sos kurkowy

To prosty przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. To jeden z lepszych smaków sosu. Z podanych składników wychodzą  solidne cztery porcje.  
 Składniki:
- ok. 20 dag kurek - mogą być mrożone
- 1 cebula 
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki soku z cytryny - niekoniecznie

Przyprawy i zioła: 
- po około pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego
- 2 łyżki siekanego, świeżego koperku

Sos kurkowy z kurek mrożonych:

W pierwszej kolejności trzeba je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na półce w lodówce, a gdy się nam spieszy, to zostawiamy je na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki ( nie wylewać powstałego płynu, będzie na uzupełnienie sosu, ale ostrożnie z bezpośrednim wlewaniem do sosu, na dnie może, choć nie powinien osiąść piasek). Rozmrożone kurki można na wszelki wypadek opłukać ( może być piasek) następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Dalej postępować jak ze świeżymi. 

Świeże kurki dokładnie umyć na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyść je z ziemi i trawy. Jeśli są zapiaszczone namoczyć je chwilę w ciepłej wodzie z solą.  Czyste kurki osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Ja nie siekam kurek. Lubię większe cząstki kurek w sosie. Kurki mrożone po rozmrożeniu też można pokroić drobniej, by kawałki grzybów były podobnej wielkości. 

Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek w plasterki. Średniej wielkości patelnię dobrze nagrzać i dodać masło. Polecam użyć klarowane. Cebulę z czosnkiem podsmażyć aż się zeszklą. Dodać kurki. Całość poddusić przez około 5- 7 minut. Dodać sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny ( ja nie dodaję). Zamieszać. Zmniejszyć  moc palnika dodać śmietankę i ewentualnie delikatnie, żeby nie wlać z piaskiem)  zmieszać z płynem po rozmrożeniu kurek. Po minucie od zagotowania wyłączyć palnik. Do gotowego sosu dodać świeży, drobno posiekany koperek. Są smakosze, którzy zamiast koperku dodają świeże oregano lub natkę pietruszki.

Sos kurkowy najlepiej smakuje podany z dowolnym makaronem, lub z podsmażoną polędwiczką wieprzową lub piersią z kurczaka. Wybornie smakuje też z rybą.

Moja rada: podobnie robimy sos z pieczarek lub leśnych grzybów.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama