To prosty przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. To jeden z lepszych smaków sosu. Z podanych składników wychodzą solidne cztery porcje.
Składniki:
- ok. 20 dag kurek - mogą być mrożone
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki soku z cytryny - niekoniecznie
Przyprawy i zioła:
- po około pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego
- 2 łyżki siekanego, świeżego koperku
Sos kurkowy z kurek mrożonych:
W pierwszej kolejności trzeba je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na półce w lodówce, a gdy się nam spieszy, to zostawiamy je na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki ( nie wylewać powstałego płynu, będzie na uzupełnienie sosu, ale ostrożnie z bezpośrednim wlewaniem do sosu, na dnie może, choć nie powinien osiąść piasek). Rozmrożone kurki można na wszelki wypadek opłukać ( może być piasek) następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Dalej postępować jak ze świeżymi.
Świeże kurki dokładnie umyć na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyść je z ziemi i trawy. Jeśli są zapiaszczone namoczyć je chwilę w ciepłej wodzie z solą. Czyste kurki osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Ja nie siekam kurek. Lubię większe cząstki kurek w sosie. Kurki mrożone po rozmrożeniu też można pokroić drobniej, by kawałki grzybów były podobnej wielkości.
Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek w plasterki. Średniej wielkości patelnię dobrze nagrzać i dodać masło. Polecam użyć klarowane. Cebulę z czosnkiem podsmażyć aż się zeszklą. Dodać kurki. Całość poddusić przez około 5- 7 minut. Dodać sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny ( ja nie dodaję). Zamieszać. Zmniejszyć moc palnika dodać śmietankę i ewentualnie delikatnie, żeby nie wlać z piaskiem) zmieszać z płynem po rozmrożeniu kurek. Po minucie od zagotowania wyłączyć palnik. Do gotowego sosu dodać świeży, drobno posiekany koperek. Są smakosze, którzy zamiast koperku dodają świeże oregano lub natkę pietruszki.
Sos kurkowy najlepiej smakuje podany z dowolnym makaronem, lub z podsmażoną polędwiczką wieprzową lub piersią z kurczaka. Wybornie smakuje też z rybą.
Moja rada: podobnie robimy sos z pieczarek lub leśnych grzybów.
Napisz komentarz
Komentarze