Wróciła moda na kiszonki i słusznie, bo wszystkie one są zdrowe. Ponadto ukiszone pomidorki ładnie wyglądają w sałatkach i służą jako dekoracja potraw.
Składniki
- dowolna ilość kolorowych pomidorków koktajlowych
Składniki zalewy na 1 litr wody:
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżka miodu lub cukru - niekoniecznie
Do każdego dużego słoika włożyć:
- 3 - 5 ząbków czosnku
- 2 - 3 baldachy kopru
- po 2 - 3 liście winogron, lub porzeczek, albo wiśni
- 3 - 4 kulki ziela
- 3 - 4 ziarnka kolorowego pieprzu
- 2 - 3 niewielkie kawałki ostrych papryczek- niekoniecznie
- 1 łyżeczkę gorczycy
Można dodać gałązkę ulubionych ziół (u mnie bazylia)
Przygotowanie:
Dokładnie umyte i z grubsza osuszone pomidorki wkładamy do wyparzonych słoików, ale nie ugniatamy by ich nie uszkodzić. Przekładamy przyprawami i papryką. Na wierzch kładziemy baldachy kopru.
Zalewę zagotowujemy i studzimy. Nie zalewamy gorącą ani nawet ciepłą. Musi być zimna.
Zalewamy pomidorki zostawiając w słoiku ok. 2-3 cm pustki . Stawiamy na kuchennym blacie na 3-5 dni i dopiero po tym czasie wynosimy do piwnicy.
Napisz komentarz
Komentarze