Nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze świetnie smakują i są bardzo proste w przygotowaniu.
Warto wspomnieć, że kiszone buraki możemy podawać osobno lub łączyć je z innymi warzywami, np. ogórkami kiszonymi. Tak jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona zawierają witaminy niezbędne naszemu organizmowi do odpowiedniego funkcjonowania. Buraki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Ponadto są bogate w witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A, beta-karoten oraz zawierają potas, fosfor, sód i żelazo. Poleca się je m.in. osobom zmagającym się z anemią. Warto też dodać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, dlatego warto je jeść, będąc na diecie. Powstały sok można pić na czczo lub ugotować zupę. Broń Boże nie wylewać
Składniki
- 1,5 kg czerwonych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Dokładnie umyć buraki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie włożyć je do słoików i dodać przyprawy. Zalać zawartość słoików wodą dokładnie wymieszaną z solą tak, aby buraki były całkowicie przykryte. Potrząsnąć lekko słoikami, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Przetrzeć brzegi słoików, zamknąć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 4-7 dni. Gdy już przejdą proces fermentacji można zostawić je w lodówce lub wynieść do spiżarni.
Napisz komentarz
Komentarze