To świetny dodatek do makaronów, mięs czy słonych przekąsek. W sklepach możemy znaleźć wiele jego rodzajów, ale nie dorównują temu zrobionemu osobiście. Możemy wykonać je w klasycznej wersji bazyliowo - piniowej, albo w niestandardowej - z rukoli, pietruszki, szpinaku, a nawet z suszonych pomidorów. Teraz jest sezon na różne zioła. Wystarczy trochę inwencji, dobrać składniki i po chwili mamy gotowy, pełen zdrowia przysmak. Możemy dodawać do domowego pesto różne leśne przysmaki. Młoda pokrzywa, podagrycznik, czy niedźwiedzi czosnek. Świetne też jest koperkowe pesto. Obojętnie z czego zrobimy pesto, to wykonanie jest bardzo proste.
Składniki:
- 2 garście bazylii
- 1 spora garść rukoli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść orzechów włoskich, lub ziemnych, albo ziaren słonecznika
- ok. 100 ml oliwy
- sól
Przygotowanie:
Jeśli dodajemy orzechy włoskie, to najpierw dobrze uprażyć je na suchej patelni. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, przykryć i wycierać orzechy. W ten sposób zdejmiemy większość skórki. Rukolę i bazylię włożyć do rozdrabniacza, tyle ile się zmieści. Zmiksować. Wyjąć do miski. Włożyć następną porcję. Zebrać orzechy bez skórek i wrzucić do pesto razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym parmezanem i zmiksować. Do miski z rukolą i bazylią dolać sok z cytryny. Dobrze wymieszać, lub zmiksować, a na końcu dolewać stopniowo oliwę. Ilość zależy od naszych upodobań. Przyprawić solą i pieprzem.
Napisz komentarz
Komentarze