Lato to czas dorodnych, świeżych warzyw i ziół. W kuchni warto je teraz wykorzystywać każdego dnia. Dzisiaj podaję przepis na lekki pasztet drobiowo warzywny.
Składniki:
- ok. 1/2 kg mięsa
- 2 średnie surowe jajka
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- przyprawy: po ½ łyżeczki soli i pieprzu oraz ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- można dodać ulubionych posiekanych ziół np. tymianek, rozmaryn, czy szałwia
Dodatki na wierzch pasztetu: plasterki pomidora, oliwa, czarnuszka, gruboziarnista sól - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Wykorzystałam mięso i warzywa z rosołu z wiejskiej kury: korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki. Mięso razem ze skórą oddzielić od kości i chrząstek. Zmielić je w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodać surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 4 łyżki rosołu. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć. Na wierzch można wyłożyć dodatki.
Pasztet piec ok. ½ godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Napisz komentarz
Komentarze