Lato nie tylko rozpieszcza słońcem i długimi dniami, ale również pozwala nam rozsmakowywać się w jego darach. Warto jak najczęściej korzystać ze świeżych warzyw, rosnących w przydomowych warzywnikach, albo kupionych z ekologicznego gospodarstwa. Tym razem u mnie na talerzu młoda, aromatyczna kapusta z koperkiem i pieczarkami w śmietance.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 30 dag pieczarek
- 1 posiekana cebula
- łyżka masła klarowanego
- 100 ml. śmietanki 30 proc.
- łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz mielony biały
- łyżka posiekanego koperku
- do posypania przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – opcjonalnie.
Przygotowanie:
Kapustę obrać z twardych, pierwszych liści. Umyć i osuszyć. Poszatkować, posolić, wygnieść krótko ręką, zalać połową szklanki gorącej wody, pogotować chwilę ok. 10 minut. Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć. Ewentualnie odkroić korzonki z resztkami podłoża. Pokroić w plastry, lub w ósemki. Przesmażyć na maśle razem z cebulą, jak już lekko się zrumienią dodać odcedzoną kapustę, dusić do częściowego odparowania płynu, na koniec dolać śmietankę, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem do smaku, dodać koperek. Już na talerzu posypać przyprawą z suszonych pomidorów.
Moja rada: pieczarki można zastąpić boczniakami, lub leśnymi grzybami. Świetnie sprawdzą się kurki.
Napisz komentarz
Komentarze