Chłodnik - na czas letnich upałów to wręcz doskonały wybór na danie obiadowe. Podajemy na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Podręczniki kulinarne zalecają schłodzenie do temperatury poniżej 14 stopni C. Wiele spośród kuchni narodowych posiada w swoim menu popularne wersje chłodników. Często przygotowywane ze zmiksowanych bądź drobno poszatkowanych warzyw lub owoców. Ja składniki kroję w drobną kostkę. Dzisiaj proponuję chłodnik na jogurcie z chrupiącymi warzywami i dla podniesienia walorów smakowych i kaloryczności z grzankami.
Składniki na 2 -3 porcje:
- ogórek zielony 1/2 szt
- rzodkiewki 10 szt
- koperek 1/2 pęczka
- szczypiorek cienki 1/2 pęczka
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1/2 szt niekoniecznie
- jogurt gęsty - 750 ml., można zmieszać z kefirem
- pomidorki koktajlowe
- filiżanka domowych grzanek
- sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z podanych składników przygotujemy 2- 3 porcje chłodnika. Jeśli według uznania dodamy więcej składników ilość porcji wzrośnie. Ogórka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i pozostawić aż puści soki następnie dobrze odcisnąć. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć tak jak ogórka. Ja warzywa kroję w drobną kostkę. W większej misce wymieszać jogurt i ewentualnie kefir( można użyć maślanki), przełożyć ogórka, rzodkiewkę i wymieszać. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Chłodnik rozlewać do miseczek, ozdabiać startą, lub krojoną rzodkiewką, bazylią. Tuż przed podaniem ozdobić pomidorkami i dodać grzanki. Chłodnik podawać dobrze schłodzony.
Napisz komentarz
Komentarze