Wątróbka drobiowa to rodzaj mięsa, którego wartości odżywcze często są niedoceniane. A szkoda, bo wątróbka, zwłaszcza indycza ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Dla poprawy smaku często podaje się więc duszoną wątróbkę drobiową w sosie lub z cebulą, jabłkiem lub z gruszką, czy żurawiną.
Składniki:
- ok ¾ kg wątróbki z indyka
- 2-3 sztuki cebuli
- 2 gruszki lub jabłka
- szklanka bezpestkowych winogron
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki mąki opcjonalnie
-1-2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dusimy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy z patelni. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i obtaczamy w mące. Obtaczanie w mące możemy pominąć, ale przed smażeniem wątróbkę należy dokładnie osuszyć i smażyć najlepiej pod specjalną, ażurową przykrywką, aby zapobiegać pryskaniu tłuszczu. Podsmażamy wątróbkę na tłuszczu, na którym dusiliśmy cebulę. Następnie dusimy pod przykryciem przez ok.10 minut.
Winogrona myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy na pół, jeśli są to usuwamy pestki. Dodajemy do wątróbki, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Aż lekko zmiękną owoce. Dodajemy cebulę, mieszamy, dusimy razem jeszcze około 1 minutę. Pod koniec doprawiamy wątróbkę pieprzem i solą.
Moja rada: wątróbkę można przygotować z jabłkami, gruszkami lub suszoną żurawiną. Wystarczy żurawina.
Napisz komentarz
Komentarze