To bardzo prosta przekąska, lub dodatek do obiadu, albo danie na lekką, ciepłą kolację. W tym przepisie nie podaję dokładnych ilości składników. Należy wziąć ich tyle ile potrzeba na jednorazowe zużycie.
Składniki:
- sałata rzymska
- pomidorki koktajlowe
- bagietka
- starty ser grana padano (lub parmezan)
- czosnek
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jeśli grzanki z piekarnika, to trzeba nagrzać piec. Ja grzanki przygotowuję na patelni grillowej. Bagietkę pokroić w kromki, ułożyć na blaszce i posypać serem, wstawić do piekarnika, żeby ser się roztopił. Na patelni grzanki robię podobnie, z tym że serem posypuję po przełożeniu grzanek podpieczona stroną na wierzch. Na rozgrzaną patelnię wlać ok 1 łyżki oleju. Przekrojoną wzdłuż sałatę położyć na patelni wnętrzem do dołu. Zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut ok.2-3 min. Następnie pomidorki pokroić na połówki lub na ćwiartki (zależnie od wielkości). Dołożyć do sałaty dodać do nich czosnek, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i solą. Podsmażać całość przez chwilę. Aż pomidorki zaczną lekko puszczać sok, a sałata zmięknie. Posypać całość startym serem. Podawać gorące razem z grzankami.
Napisz komentarz
Komentarze