Jest to propozycja na dość szybki obiad. Dla większości z nas wspomnienie z dzieciństwa i babcinej kuchni. Mięciutkie, delikatne pulpety w pysznym sosie. U mnie w zestawie z ziemniakami i surówką z marchewki.
Składniki:
- ok. 50 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowo-drobiowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sos:
- 2 szklanki wody/rosołu
- 2 łyżki kopru świeżego lub mrożonego - opcjonalnie
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 4 łyżki śmietany 12 proc.
Sposób przygotowania
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, trochę ziół, pieprz i sól do smaku. Wymieszać, gdyby było za rzadkie wsypać trochę więcej bułki tartej. Wyrobić na jednolitą masę. Formować pulpety. W niedużym garnku zagotować rosół lub wodę, trochę posolić, dodać liście, ziele, łyżkę masła ( można pominąć). Wrzucić pulpety (nie muszą być zakryte całe wodą). Zmniejszyć ogień, gotować ok.8 min. po tym czasie, przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze ok. 5-7 min. Wyciągnąć pulpety. Do kubka wlać ok. ½ szklanki wody, dodać mąkę ( ja nie dodaję mąki), śmietanę. Do tego wlać pół chochelki płynu z garnka, szybko wymieszać. Wlać do garnka i zamieszać. Włożyć pulpety, ewentualnie dodać koperek i gotować 3-5 min., doprawić do smaku.
Napisz komentarz
Komentarze