Coraz mniej czasu, a święta mają być tradycyjne z barszczem wigilijnym i z jakimś postnym dodatkiem np. z uszkami, krokietami czy pasztecikami. Szczególnie dla zabieganych moja dzisiejsza propozycja może okazać się bardzo przydatna.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dag pieczarek
- 4 dag sera
- cebula
- sól i pieprz
- jajko, lub woda
- kilka suszonych grzybów – niekoniecznie
- olej, lub masło klarowane
Przygotowanie:
Jeśli dodajemy suszone grzyby, a polecam, bo ich dodatek znacznie poprawi smak i aromat farszu, zamoczyć na kilka godzin w niewielkiej ilości wody. Najlepiej grzyby namoczyć na całą noc. Płynu nie wylewać. Na odrobinie oleju, lub masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać posiekane suszone grzyby. Podlać płynem pozostałym z moczenia grzybów i chwilę dusić. Następnie dodać pieczarki i lekko poddusić, a w razie potrzeby podlewać płynem z suszonych grzybów. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz. Odstawić do wystygnięcia. Jeśli farsz jest za wilgotny dodać łyżkę tartej bułki, lub odparować na wolnym ogniu. Na rozwinięte ciasto rozłożyć ostudzone pieczarki i posypać startym serem, zawinąć w rulon zaczynając o szerszej strony (wyjdzie więcej). Zwijać dość ciasno, ale nie tak, aby ciasto było zniekształcone. Koniec ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, lub wodą i delikatnie docisnąć. Kroić na 1,5 cm paski. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 20 -25 minut. Podawać na gorąco, lub na zimno np. z czerwonym, czystym barszczem.
Napisz komentarz
Komentarze