Kiedy mam ochotę na coś lekkiego i fikuśnego do przegryzienia często sięgam po sałatę i różne dodatki, jakie okupują lodówkę, czy spiżarnię. Tym razem w roli głównej wystąpi cykoria, do której, jako pożywny składnik dodałam filet z indyka, wcześniej przygotowany do kanapek. Powstała ciekawa w smaku przekąska, która może zagościć na półmiskach również podczas biesiady. Jest nie tylko smaczna, ale i ładnie się prezentuje.
Składniki
- 2- 3 cykorie (białe lub białe i czerwone)
- 1 pierś z kurczaka lub z indyka
- smażone gruszki
- 2-3 łyżki chrzanu
- łyżka jogurtu lub majonezu – najlepiej domowej roboty
- smażone w cukrze z korzennymi przyprawami gruszki lub śliwki
Do marynaty:
- ½ łyżeczki suszonej mięty
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki kolendry
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
- ewentualnie cukier
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Natrzeć ziołami, solą, pieprzem i olejem. Odstawić na minimum 30min. do zamarynowania. Można na całą noc. Po tym czasie obsmażyć na rumiano z każdej strony. Patelnię przykryć pokrywką i dusić kilka do kilkunastu minut na wolnym ogniu. Czas duszenia zależy od wielkości i grubości mięsa. Mięso nie może być smażone zbyt długo, bo wyschnie. Po usmażeniu odstawić, pod przykryciem, do wystudzenia..
Cykorię umyć i podzielić na liście. Poukładać je dekoracyjnie na półmisku. Na każdym liściu położyć ok. łyżeczki chrzanu wymieszanego z jogurtem, lub majonezem i doprawionego do smaku. Schłodzone mięso pokroić w odpowiedniej wielkości plastry i ułożyć na liściach z chrzanem Na mięsie ułożyć plasterki gruszek smażonych w cukrze. Całość można oprószyć młotkowanym czarnym pieprzem.
Moja rada: do tej przekąski można użyć inne duszone mięso np. kurczaka lub schab, które zostało nam z poprzedniego dnia. Zamiast gruszek można użyć np. smażonej żurawiny lub grzybków, czy śliwek w occie. Myślę, że oliwki z zalewy też będą pasowały.
Napisz komentarz
Komentarze