Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, symbolu zwycięstwa życia nad śmiercią. Sposobów na ich podanie jest bardzo wiele, począwszy od jajek w majonezie, skończywszy na podawanych na ciepło - w sosie chrzanowym. Ja dzisiaj proponuję jajka w odsłonie wiosennej, kolorowej i pełnej witamin.
Składniki:
- 1- awokado
- 1-2 łyżki oliwy
- kilka pomidorów koktajlowych
- 3-5 ugotowanych lekko twardo jajek ( min. 1 jajko na osobę)
- kulka mozzarelli
- oliwki bez pestek
- serca karczochów z zalewy lub 2-4 korniszony (zależy od wielkości), albo pieczarki konserwowe
- garść ostrych w smaku kiełków np. rzodkiewki
- garść rukoli
- 3-4 fileciki anchois
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wyjąć ze skorupki, pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Serca karczochów w zależności od upodobania pokroić na połówki, ćwiartki, albo ósemki. Wszystkie składniki ułożyć na umytej i osuszonej rukoli, na wspólnym półmisku, lub rozłożyć na porcje, na osobnych talerzach. Aby sałatka na półmisku ładnie się prezentowała nie mieszam składników, tylko układam warstwami. Doprawić solą i młotkowanym czarnym pieprzem. Całość skropić oliwą. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki, lub kiełkami, albo jednym i drugim. Zieleniny nigdy dość.
Moja rada: do tej sałatki można dodać matijasy, pokrojone w dzwonka, przedtem wymoczone według uznania. Bardzo dobrze w sałatce sprawdzą się jajka przepiórcze.
Napisz komentarz
Komentarze