Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 04:36
Reklama dotacje rpo

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Przepis  na paschę to moja odsłona tradycyjnego dania z twarogu i bakalii, które zwyczajowo przygotowuję na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu nad wielkanocnymi słodkościami mazurkami i babami królowała pascha, w której nie brakowało bakalii i słodyczy płynącej z miodu. Bakalie, w dawnych czasach uznawane były za symbol bogactwa, to też gospodynie nie żałowały ich przygotowując świąteczną paschę.

Składniki:
- 3 litry mleka tłustego 
- 1 laska wanilii, lub mała łyżeczka pasty
- ok. 300 ml kwaśnej śmietany, lub jogurt
- 4 jajka
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru (może być mniej)
- ok. ½ kg suszonych bakalii np. :morele, żurawina, rodzynki, daktyle, orzechy 
- sok z 1, lub 2 cytryn - opcjonalnie

Przygotowanie:
Bakalie jeśli są bardzo twarde namoczyć (ja nie moczę), następnie jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko wlać do garnka, dodać pozostałe składniki: jajka roztrzepane ze śmietaną, lub jogurtem i rozciętą laską wanilii. Podgrzewać na wolnym ogniu aż z mleka wydzieli się żółto-zielonkawa serwatka i twaróg. Nie gotować, bo ser wyjdzie suchy i twardy. Jeśli słabo powstaje twaróg, można wlać sok z jednej cytryny. Lekko podgrzać. Chwilę potrzymać na wyłączonym palniku. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Serwatki nie wylewać można dodać do niej wyciśnięty sok z cytryny i dalej podgrzewać aż wydzieli się delikatny serek. Połączyć oba serki, lub tylko ten z pierwszego podgrzewania i odcisnąć. Najlepiej zostawić na kilka godzin, lub na  noc na cedzaku, a rano sprawdzić, czy jest wystarczająco odciśnięty. Twaróg powinien być delikatny i sypki. Nie może być suchy. Do makutry włożyć masło o temperaturze pokojowej i rozetrzeć razem z cukrem, stopniowo dodawać ser i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Ja robię w makutrze, bo moim zdaniem wychodzi lepsza konsystencja. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 – 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę, (najlepiej w kształcie donicy) szczelnie napełnić kremem. Popukać o blat stołu, aby było pewne, że nie ma pustych miejsc i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, najlepiej stojąc przez noc w lodówce, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Moja rada: paschę można przygotować z gotowego sera-trzykrotnie mielonego, lub mascarpone, czy ricotty. Ser powinien być puszysty, nie może być kwaśny i także trzeba go dobrze odsączyć.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama