Przepis na paschę to moja odsłona tradycyjnego dania z twarogu i bakalii, które zwyczajowo przygotowuję na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu nad wielkanocnymi słodkościami mazurkami i babami królowała pascha, w której nie brakowało bakalii i słodyczy płynącej z miodu. Bakalie, w dawnych czasach uznawane były za symbol bogactwa, to też gospodynie nie żałowały ich przygotowując świąteczną paschę.
Składniki:
- 3 litry mleka tłustego
- 1 laska wanilii, lub mała łyżeczka pasty
- ok. 300 ml kwaśnej śmietany, lub jogurt
- 4 jajka
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru (może być mniej)
- ok. ½ kg suszonych bakalii np. :morele, żurawina, rodzynki, daktyle, orzechy
- sok z 1, lub 2 cytryn - opcjonalnie
Przygotowanie:
Bakalie jeśli są bardzo twarde namoczyć (ja nie moczę), następnie jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko wlać do garnka, dodać pozostałe składniki: jajka roztrzepane ze śmietaną, lub jogurtem i rozciętą laską wanilii. Podgrzewać na wolnym ogniu aż z mleka wydzieli się żółto-zielonkawa serwatka i twaróg. Nie gotować, bo ser wyjdzie suchy i twardy. Jeśli słabo powstaje twaróg, można wlać sok z jednej cytryny. Lekko podgrzać. Chwilę potrzymać na wyłączonym palniku. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Serwatki nie wylewać można dodać do niej wyciśnięty sok z cytryny i dalej podgrzewać aż wydzieli się delikatny serek. Połączyć oba serki, lub tylko ten z pierwszego podgrzewania i odcisnąć. Najlepiej zostawić na kilka godzin, lub na noc na cedzaku, a rano sprawdzić, czy jest wystarczająco odciśnięty. Twaróg powinien być delikatny i sypki. Nie może być suchy. Do makutry włożyć masło o temperaturze pokojowej i rozetrzeć razem z cukrem, stopniowo dodawać ser i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Ja robię w makutrze, bo moim zdaniem wychodzi lepsza konsystencja. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 – 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę, (najlepiej w kształcie donicy) szczelnie napełnić kremem. Popukać o blat stołu, aby było pewne, że nie ma pustych miejsc i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, najlepiej stojąc przez noc w lodówce, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Moja rada: paschę można przygotować z gotowego sera-trzykrotnie mielonego, lub mascarpone, czy ricotty. Ser powinien być puszysty, nie może być kwaśny i także trzeba go dobrze odsączyć.
Napisz komentarz
Komentarze