Jabłka w tym przepisie z powodzeniem można zastąpić innymi owocami np. malinami, lub bananami, to idealna propozycja na pyszne śniadanie, kolację, czy na podwieczorek. Są proste w wykonaniu, nie wymagają, żadnych elektrycznych pomocników kuchennych. Wystarczy zwykła trzepaczka, albo nawet widelec.
Składniki:
- 1-2 średniej wielkości jabłka
- 250 - 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Jabłka umyć i obrać. Pokroić w niezbyt grube krążki, lub plastry, czy jakkolwiek. Paski, ćwiartki itp. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W miseczce, lub innym, trochę wyższym naczyniu umieścić jajka. Rózgą, lub widelcem rozkłócić je. Dodać jogurt i dalej mieszać aż do połączenia jajek i jogurtu. Ale nie ubijać. Bezpośrednio do naczynia z jajkami i jogurtem przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno wyjść średnio gęste, w razie konieczności dodać dodatkową łyżkę jogurtu, lub mleka i ponownie wymieszać. Jeśli wyjdzie za rzadkie dodać mąki. Jabłka, jeśli pokrojone w regularne krążki można zamaczać w cieście i smażyć na nieprzywierającej patelni, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor. Jeśli jabłka nie są pokrojone w krążki, to włożyć je do ciasta, lekko wymieszać, nabierać łyżką i układać na patelni w miarę okrągłe placuszki.
Po usmażeniu jeśli napiły się tłuszczu, ułożyć na ręczniczkach papierowych, by je odsączyć. Położyć na półmisek i oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
Napisz komentarz
Komentarze