Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 04:41
Reklama

Jogurtowe placuszki z jabłkami

Jogurtowe placuszki z jabłkami

Jabłka w tym przepisie z powodzeniem można zastąpić  innymi owocami np. malinami, lub bananami,  to idealna propozycja  na pyszne śniadanie, kolację, czy na podwieczorek. Są proste w wykonaniu, nie wymagają, żadnych elektrycznych pomocników kuchennych. Wystarczy zwykła trzepaczka, albo nawet widelec.

Składniki:
- 1-2 średniej wielkości jabłka 
- 250 - 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Jabłka umyć i obrać. Pokroić w niezbyt grube krążki, lub plastry, czy jakkolwiek. Paski, ćwiartki itp. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W miseczce, lub innym, trochę wyższym naczyniu umieścić jajka. Rózgą, lub widelcem rozkłócić je. Dodać jogurt i dalej mieszać aż do połączenia jajek i jogurtu. Ale nie ubijać. Bezpośrednio do naczynia z jajkami i jogurtem przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno wyjść średnio gęste, w razie konieczności dodać dodatkową łyżkę jogurtu, lub mleka i ponownie wymieszać. Jeśli wyjdzie za rzadkie dodać mąki. Jabłka, jeśli pokrojone w regularne krążki można zamaczać w cieście i smażyć na nieprzywierającej patelni, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor. Jeśli jabłka nie są pokrojone w krążki, to włożyć je do ciasta, lekko wymieszać, nabierać łyżką i układać na patelni w miarę okrągłe placuszki.

Po usmażeniu jeśli napiły się tłuszczu, ułożyć na ręczniczkach papierowych, by je odsączyć. Położyć na półmisek i oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama