Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 05:00
Reklama

Pierogi ukraińskie

Pierogi ukraińskie

Dzisiaj podaję przepis na jedną z wersji pierogów ukraińskich, jakie przygotowywała  moja Babcia. Ja zarówno ciasto, jak i farsz robię trochę inaczej, ale efekt jest zbliżony do tych jakimi zajadałam się w dzieciństwie. Dawne dzieje, a smak wciąż pozostaje w pamięci.

Składniki:
farsz :
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g dobrego niekwaśnego białego sera, twarogu
- 350 g wędzonego boczku, lub 200 g dobrze uwędzonej słoniny
- 2 -3 duże cebule
- sól do smaku
- ok. 2  łyżeczek pieprzu młotkowanego, lub grubo zmielonego
 
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
- ok. 300 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju, lub stopionego masła

Dodatkowo do okraszenia:
- 1 cebula, lub kawałek boczku, lub słoniny

Sposób przygotowania:
Farsz :
Ugotowane ziemniaki (miałam z poprzedniego dnia) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, lub przepuścić przez praskę. Dodać rozdrobniony ser. Niektórzy mielą ser razem z twarogiem. Ja tak nie robię. Boczek, lub słoninę  pokroić w najdrobniejszą  kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i dodać do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku, czy słoniny podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, tę do farszu i tę dodatkową. Większą część wrzucić do miski a część można zostawić do okraszenia pierogów. Ja pierogi okraszam skwarkami ze świeżej słoniny. Składniki farszu doprawić i wymieszać. 

Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem wymieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3, 4 części. Przykryć przed wałkowaniem. Po jednej części rozwałkowywać na dość cienki placek i wycinać np. szklanką kółka. Na środek krążka nakładać łyżeczką moczoną w zimnej wodzie (farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie go na krążki) i zlepiać pierogi.

Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową na natłuszczone półmiski lub talerze. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką, lub ze skwarkami lub wymieszanymi skwarkami z cebulką  i np. surówką z kiszonej kapusty.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama