Dzisiaj przy wysokich cenach gazu i prądu, będę szukać przepisów, które można przygotować nie zużywając zbyt wiele energii. Tak, żeby np. do zrumienienia dwóch bułek nie odpalać piekarnika. Chyba, że do domowych burgerów będziemy piec własnoręcznie przygotowane bułki, ale przepis na ten wypiek podam w innym czasie. Burger, befsztyk ( dobre mięso, to podstawa) ułożony między dwiema połówkami chrupiącej bułki przykrytej nadtopionym żółtym serem, ociekającej różnymi pysznościami, to zdecydowany sukces kulinarny. Do domowych burgerów, można użyć osobno ketchup i osobno majonez, może też te dwa sosy zmieszać i doprawić do smaku. Najmniej polecam gotowe sosy do burgerów, ale jeśli ktoś lubi, to dlaczego nie.
Składniki:
- 2 bułki z sezamem, ja robię z kajzerkami
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 plastry żółtego sera
- dwie garście mixu sałat z rukolą, lub dowolne sałaty
- 1 cebula czerwona
- domowe pikle z ogórka, lub 2 ogórki kiszone, czy konserwowe
- 1 pomidor
- ketchup, majonez
- sól, świeżo mielony pieprz i ewentualnie suszony czosnek
- odrobina oleju do smażenia mięsa
Przygotowanie :
Mięso zmielić na grubych oczkach. Można też kupić gotowe, dobrej jakości burgery. Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i usmażyć z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i lekko zrumienić z obu stron na suchej patelni. Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera i na chwilę przykryć pokrywką. Zdjąć z patelni i ser posmarować ketchupem, lub sosem do burgerów, na to gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka, lub pikle i krążki czerwonej cebuli. Polać majonezem i przykryć drugą połówką bułki. Burgery najlepiej smakują na ciepło.
Napisz komentarz
Komentarze