W naszych domach panują różne tradycje świąteczne związane z potrawami. Dla jednych nie ma gwiazdki bez makowca i piernika, dla innych sernik jest świątecznym numerem 1. Dziś podaję przepis na bardzo delikatny i smaczny sernik.
Składniki:
Spód:
- 50 g czekolady białej
- 50 g masła
-100 g migdałów (zmielonych)
- 40 g mąki
- 1 jajko
Masa sernikowa:
- 200 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
-1 laska wanilii
- 6 szt. jajek
- 200 g cukru pudru
- 1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1 opak. budyniu o smaku śmietankowym, lub waniliowym
Sos czekoladowy:
Składniki:
- 100 g czekolady dobrej jakości - gorzkiej, mlecznej lub białej
- 100 ml śmietanki
Przygotowanie:
Spód
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białą czekoladę i masło rozpuścić w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszać i lekko schłodzić. Masę połączyć ze zmielonymi migdałami, mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na dnie tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. do lekkiego zrumienienia spodu.
Masa sernikowa:
Śmietankę przelać do garnka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrążyć ziarenka. Ziarenka i laskę wanilii dodaj do śmietanki. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Usunąć laskę wanilii.
Jajka i cukier puder ucierać przez ok. 5 minut, do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać twaróg i budyń. Dobrze rozmieszać. Cienkim strumieniem wlać śmietankę z wanilią. Masę serową przelać na migdałowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Czas pieczenia: około 60 min. Sernik pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie przełożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Sos czekoladowy
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka. Dodać śmietankę. Wymieszać.
W większym rondelku zagrzać wodę i wstawić naczynie z czekoladą. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły - sos powinien mieć jednorodną konsystencję. Ostudzić, aż sos będzie letni.
Moja rada: sos podawać w osobnym naczyniu do samodzielnego polewania.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze