Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 09:35
Reklama

Sernik z migdałowym spodem

Sernik z migdałowym spodem

W naszych domach panują różne tradycje świąteczne związane z potrawami. Dla jednych nie ma gwiazdki bez makowca i piernika, dla innych sernik jest świątecznym numerem 1. Dziś podaję przepis na bardzo delikatny i smaczny sernik.

Składniki:
Spód:
- 50 g czekolady białej
- 50 g masła
-100 g migdałów (zmielonych)
- 40 g mąki
- 1 jajko

Masa sernikowa:
- 200 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
-1 laska wanilii
- 6 szt. jajek
- 200 g cukru pudru
- 1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1 opak. budyniu o smaku śmietankowym, lub waniliowym

Sos czekoladowy:
Składniki:
- 100 g czekolady dobrej jakości - gorzkiej, mlecznej lub białej
- 100 ml śmietanki
Przygotowanie:
Spód
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białą czekoladę i masło rozpuścić w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Wymieszać i lekko schłodzić. Masę połączyć ze zmielonymi migdałami, mąką i jajkiem. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na dnie tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. do lekkiego zrumienienia spodu.

Masa sernikowa:

Śmietankę przelać do garnka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrążyć ziarenka. Ziarenka i laskę wanilii dodaj do śmietanki. Doprowadzić  do wrzenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Usunąć laskę wanilii.

Jajka i cukier puder ucierać przez ok. 5 minut, do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać twaróg i budyń. Dobrze rozmieszać. Cienkim strumieniem wlać śmietankę z wanilią. Masę serową przelać na migdałowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Czas pieczenia: około 60 min. Sernik pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie przełożyć  do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Sos czekoladowy
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka. Dodać śmietankę. Wymieszać.
W większym rondelku zagrzać wodę i wstawić naczynie z czekoladą. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Wymieszać, aby składniki dokładnie się połączyły - sos powinien mieć jednorodną konsystencję. Ostudzić, aż sos będzie letni.

Moja rada: sos podawać w osobnym naczyniu do samodzielnego polewania.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama