Na wieczerzę wigilijną ryba powinna być. Ale czy zawsze musi to być tylko smażony karp. Świetnie sprawdzi się wcześniej przygotowana obłożona warzywami ryba. Wystarczy tuż przed kolacją, albo nawet w trakcie, jeśli celebrujemy te niepowtarzalne i wyjątkowe chwile w gronie rodzinnym i przyjaciół i lubimy trochę dłużej cieszyć się wigilijną wieczerzą.
Składniki
- 1- 2 pstrągi wypatroszone
- świeże warzywa: marchew, brokuł, kalafior, ziemniak, cukinia, rzodkiewki itp., lub
- ok. 40 dag -1 paczka mrożonej mieszanki warzywnej: brokuł, kalafior, marchewki itp. -
- sól, pieprz,
- cytryna,
- 3-5 ząbków czosnku
- 4 gałązki rozmarynu, może być suszony
- oliwa
- kilka niewielkich ziemniaków - opcjonalnie
Masło chili:
- 3-4 łyżki masła
- papryczka chili według uznania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Warzywa umyć i osuszyć. Następnie obrać i pokroić na niezbyt małe cząstki. Jeśli używamy mrożonki, to zaczynamy od rozmrożenia i osuszenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem.
Każdego pstrąga jeśli mamy tylko suszony rozmaryn posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nie obranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Jeśli mamy świeży rozmaryn możemy kilka igiełek tego zioła położyć na wierzchu ryby, a także włożyć do środka. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry. Możemy także rybę zapiekać w specjalnych foremkach do zapiekanek Rozmrożone, lub świeże warzywa włożyć do miski razem z ziemniakam, doprawić solą, pieprzem, łyżką oleju, lub oliwy i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, lub do foremki obok ryb. W rondelku roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, posiekanej natki pietruszki i startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 25-30 minut, duże pstrągi, lub 15-20 minut małe, lub do zrumienienia skórki. Do pozostałego masła z chili dodać posiekaną natkę pietruszki i polać ryby.
Moja rada: można zrezygnować z ziemniaków i w to miejsce dodać np. skorzonerę (wężymord), lub inne ulubione warzywa.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze