Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka miękkiego masła lub oleju
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
- 15 surowych krewetek ( mogą być gotowane)
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany (opcjonalnie)
- 1 papryczka chili
Dla smakoszy:
- 1-2 łyżeczki drobno tartego imbiru (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które włożyć masło lub wlać olej. Zagarniać mąkę do środka dołka, podlewać wodą i jednocześnie łączyć składniki. Ciasto wyrabiać 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przykryć ściereczką, albo miską, aby nie wysychało.
Krewetki umyć, obrać, oczyścić i osuszyć. Pokroić na małe kawałeczki, wymieszać z parmezanem, czosnkiem i imbirem jeśli ich używamy. Doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, np. szklaneczką, lub kieliszkiem wykrawać nie za wielkie okrągłe placuszki. Układać na środku po łyżeczce nadzienia, przykrywać drugim placuszkiem, docisnąć boki. Jeśli są nierówne, można przyciąć je nożem. Gotować w osolonej wodzie, aż będą al dente.
Moja rada:
Takie pierożki podaję z roztopionym masłem lub z oliwą z oliwek i tartym parmezanem.
Napisz komentarz
Komentarze