Pyszne ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Przepis szczególnie przydatny teraz, gdy do świąt coraz bliżej. To także doskonałe ciasto dla osób nie mających piekarnika czy miksera.
Składniki:
- 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
- 4 ekologiczne jajka
- 20 dag masła (1 kostka)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru ( może być mniej)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
- 3/4 szklanki mleka (200 ml)
- ok. 45 dag herbatników
- polewa czekoladowa
- drobno posiekane orzechy, lub płatki migdałowe
Przygotowanie:
Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm lub odrobinę mniejszą wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
I polewa czekoladowa: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając.
II polewa czekoladowa : 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml bardzo gorącej śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia.
Napisz komentarz
Komentarze