Bardzo proste w wykonaniu i smaczne ciasteczka według przepisu mojego wnuka.
Składniki:
Można zrobić z połowy porcji. Wyjdzie ok. 18-20 ciasteczek.
Ciasto kruche:
- 50 dag mąki pszennej
- 30 dag masła (lub margaryny), zimnego
- 20 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 20 g kakao
Dodatkowo:
- białko do smarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Z podanych składników (poza kakao) dość szybko, aby zbytnio nie ogrzać, zagnieść ciasto kruche.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasta rozwałkować osobno, na posypanym mąką blacie, na dwa prostokąty o jednakowej wielkości na grubość ok. 7mm. (U mnie o wymiarach 23x 31 cm). Ciasto jasne posmarować rozkłóconym białkiem i nałożyć ciemne ciasto, lekko dociskając wałkiem. Ciasto ciemne posmarować białkiem. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Jeśli rolada jest miękka, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała).
Następnie ostrym nożem pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1 cm. Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach. Z góry posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra- dół) do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiać na kilka minut na blasze. (Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie). Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze