Tiramisu to wyjątkowo prosty deser składający się z kilku składników, który doczekał się już wielu odmian, mniej lub bardziej różniących się od siebie. Ja pokażę przepis na to, jak przygotować oryginalny deser tiramisu, niczym od włoskiej mammy z drobnym dodatkiem własnej inwencji.
Składniki:
- ok. 25 dag biszkoptów podłużnych
- 25-40 dag serka mascarpone, schłodzonego
- 3-5 świeżych w temp. pokojowej
- 5 dag cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
- ok.250 ml zaparzonej kawy espresso
- szklanka ok. 250 ml miękkich owoców: borówki, maliny itp
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
Oddzielić białka od żółtek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć.
Żółtka utrzeć z cukrem, miksując na najwyższych obrotach aż uzyskają jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach. Ja serek wkręcam łyżką ręcznie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm.
Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Na wierzch masy można równomiernie rozłożyć owoce. Wyrównać. Na tym ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 3-5 godzin do lodówki.
Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Napisz komentarz
Komentarze