Dzisiaj proste do zrobienia, smaczne i pożywne danie na kolację wigilijną. Tak przygotowany karp, łosoś, lub inna ryba będzie smakować na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 2-4 kawałki dzwonka, czy kawałki filetów
- sól i czarny pieprz do smaku
- suszony estragon- niekoniecznie
- 2-4 łyżek oleju lub najlepiej pół na pół z masłem
Przygotowanie:
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posolić, posypać mielonym pieprzem i ewentualnie suszonym estragonem. Zostawić na 15-30 min. w temperaturze pokojowej, aby ryba przeszła smakiem dodatków.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, ułożyć skórą do dołu i smażyć 3-4 minuty. Przełożyć na drugą stronę i smażyć 3-4 minuty aż stanie się złoty.
Moja rada; tak przygotowana ryba świetnie komponuje się ze szpinakiem lub z warzywami z wody.
Napisz komentarz
Komentarze