To obok zupy grzybowej - prawdziwy świąteczny klasyk. Wielu osobom trudno wyobrazić sobie bez niego Wigilię. To tak, jakby nie było karpia czy pierogów z kapustą i grzybami.
Składniki:
- 7 małych buraków
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- garść suszonych prawdziwków
- 2 ząbki czosnku
- suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziaren czarnego pieprzu, 4
- ziarenka ziela angielskiego
- jedna cytryna, lub kwas od kiszonych ogórków
- sól oraz zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wypłukane (niekoniecznie) grzyby przełożyć do rondelka. Zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić najlepiej na noc do zmiękczenia. Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego. Do bulionu dodajemy majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
W momencie, gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-60 minut aż buraki staną się miękkie. Po tym czasie zdejmujemy barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru. Następnie wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów. Dodajemy sok z cytryny, lub z ogórków i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i możemy dodać, ale niekoniecznie do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania uszek
Grzybowe uszka do barszczu
Składniki:
Nadzienie:
- 15 dag suszonych grzybów
- oliwa do smażenia
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
- około 50 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
Zagniatamy luźne ciasto z mąki dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 -70 ml. Zawijamy w ściereczkę, aby nie wysychało i odstawimy na kilkanaście minut, żeby odpoczęło.
Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie masła dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić.
Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.
Napisz komentarz
Komentarze