Sandacz z Pojezierza Brodnickiego to temat konkursu kulinarnego zorganizowanego w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Brodnicy.
Adepci sztuki kucharskiej z CKZiU, uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Szkoły Branżowej kształcący się w zawodzie kucharz przygotowywali oryginalne dania oraz nowoczesne aranżacje, których głównym bohaterem był sandacz z powiatu brodnickiego.
- Każdy uczeń otrzymał rybę, masło i rzodkiewki, natomiast pozostałe produkty dobierał sobie według własnego uznania. Do dyspozycji uczestników konkursu przygotowano między innymi: bataty, kapary, czarną soczewicę, krewetki, suszone pomidory, sałatę, koper, natkę pietruszki, cukinię, tymianek i inne produkty. Reszta była już inwencją młodych kuchmistrzów – informują Beata Jaczewska i Joanna Laskowska, organizatorki konkursu.
Jury w składzie - szef kuchni Restauracji Głęboczek Vine Resort & Spa, Marian Frankowski, kucharz Krzysztof Malinowski oraz Kierownik Centrum Kształcenia Praktycznego i Ośrodka Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego, Lidia Czerwińska – oceniało profesjonalizm pracy, dobór składników, wygląd, aranżację i oczywiście smak potrawy.
Nagrody zdobyli uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Zwyciężyła Martyna Ławicka z klasy IV, II miejsce- Marlena Pawłowska z klasy II, III miejsce – Rafał Mikulicz, uczeń klasy IV. Jurorzy wyróżnili też Monikę Lejpamer, Monikę Szefler i Katarzynę Bendyk.
Częścią spotkania konkursowego był wykład Józefa Tylickiego, wiceprezesa Koła PZW, na temat połowu ryb i referat nt. wartości odżywczych rybnych posiłków.
Opr. (ev)
Napisz komentarz
Komentarze