Składniki
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- szczypta soli i pieprz do smaku-
- łyżka majeranku
- jajko + żółtko
- trochę wody
- ok. łyżka bułki tartej
- liście laurowe, kilka listków
- ziele angielskie, kilka kuleczek
- ¼ szk. śmietanki słodkiej
- koperek
Przygotowanie
Cebulę zeszklić na odrobinie masła klarowanego, lub oleju. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkiem, wodą, bułką tartą, cebulą, pieprzem, solą, majerankiem. Formować małe klopsiki.
W garnku zagotować wodę z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru wkładać delikatnie klopsiki. Po kilku minutach ( 7-8) włożyć pokrojone w kostkę warzywa. Gotować na małym ogniu ok. 15-20 min. Jeśli preferują Państwo zupy zagęszczane, to jest ten moment, aby to zrobić. Trochę mąki (ok. 3 łyżeczek) rozmieszać np. blenderem z wodą (ok. 6 łyżek), dodać powoli do wrzącej zupy, wymieszać, zagotować. Opcjonalnie można też żółtko roztrzepać ze śmietanką, powoli dolać do zupy. Zagotować (ale nie gotować). Wyłączyć. Ja nie zagęszczam zupy mąką. Ewentualnie pod koniec gotowania dodaję do garnka z zupą piętkę z chleba żytniego, albo razowca.
Podczas gotowania zupy w drugim garnku ugotować na sypko ziemniaki pokrojone w ćwiartki.
Jest kilka sposobów podawania tej zupy. Na talerz wyłożyć ziemniaki, zalać zupą z klopsikami, posypać koperkiem. Ja najczęściej ziemniaki podaję na osobnym talerzyku.
Można też razem z marchewką dodać ziemniaki do gotujących się klopsików. Dzisiaj właśnie w takiej wersji gotuję.
Napisz komentarz
Komentarze