Od jakiegoś czasu w naszych sklepach pojawiła się kapusta Cool Wrap, z której można robić delikatne gołąbki, a przede wszystkim różne roladki na zimno.
Jak sama nazwa wskazuje kapusta ta jest specjalnie wyselekcjonowaną do wrapów. Jest płaska, w odróżnieniu od głowy kapuścianej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Ponadto jest miękka, delikatna i nie ma zbyt wielu unerwień, dlatego dość łatwo się ją zwija. Cool Wrap również nadaje się do kanapek czy sałatek. Dziś na przekąskę, albo jako dodatek do dań świątecznych polecam zimne roladki z kapusty.
Składniki:
- kapusta Cool Wrap
- ugotowane na twardo jajka
- serek śmietankowy
- plastry wędzonego łososia
- chrzan do podkręcenia smaku serka
- papryka w proszku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Liście kapusty delikatnie zdjąć i wyciąć kwadraty (ja tego nie robię), to jest porada dla precyzyjnych gospodyń. Następnie na około 15 sekund zalać wrzątkiem, aby liście zmiękły. Jeśli, nie przeszkadzają nam surowizny parzenie liści też można pominąć. Wówczas roladka kolorystycznie ładniej komponuje się z łososiem i jajkiem. Serek doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą. Jajka po wystudzeniu i obraniu ze skorupek dzielimy na ćwiartki.
Przyprawiony serek delikatnie rozsmarowujemy na liściach, a następnie kładziemy na nie plastry łososia i ćwiartki jajka. Zawijamy w taki sposób jak gołąbki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem można je skośnie przekroić i dekoracyjnie ułożyć na talerzu, lub półmisku.
Moja rada: do farszu można dodać lekko sparzone, lub z zalewy, zielone szparagi. Albo jeśli uda się kupić soliród, inaczej morski szparag. Mięsiste, ciemnozielone pędy są chrupiące i mają charakterystyczny słony smak. Jest interesującym dodatkiem do ryb, owoców morza i sałatek. Szkoda tylko, że w Polsce tak trudno go zdobyć.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze