Doskonałe ciasto dla zabieganych. Zwłaszcza teraz przed świętami, gdy wydaje się, że już nic nie zdążymy przygotować, ze wszystkim jesteśmy spóźnieni, a tu jeszcze niespodziewani gości się zapowiedzieli na świąteczną herbatę. Ten prosty przepis na domowy łakoć może się przydać.
Składniki:
- 12,5 dag masła
- 30 dag pokruszonych herbatników lub biszkoptów
- 50 mililitrów mleka
- ok.40-50 dag jogurtu greckiego
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 g żelatyny
- truskawki, maliny, jagody, owoce granatu, lub inne miękkie owoce
Sposób przygotowania:
Spód. Masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem. Masę herbatnikową wyłożyć na dno formy o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugnieć. Formę odstawić do lodówki. Jogurt wymieszać z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała. Śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z łyżką ubitej śmietanki. Wymieszać masę kokosową z żelatyną i śmietanką. Otrzymaną masę przełożyć do formy na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię. W masę powciskać umyte i osuszone owoce. Całość odstawić do lodówki by deser dobrze stężał. Przed podaniem pokroić na kawałki tak by każdy zawierał choćby jeden owoc.
Moja rada: w wersji świątecznej zamiast owoców możemy dodać nasze ulubione orzechy, które dla podkręcenia smaku można lekko skarmelizować na rozgrzanej patelni, na odrobinie stopionego cukru. Można też dodać kawałki czekolady i na całość na drobnej tarce zetrzeć czekoladę mleczną, albo deserową.
(wik)
Napisz komentarz
Komentarze