Lato w kuchni rządzi się swoimi prawami. Po pierwsze: nie gotujemy ciężkich sycących potraw, a po drugie i najważniejsze, mamy dostęp do świeżych dojrzewających pod naszym słońcem owoców i warzyw z których wyczarowujemy różne letnie przysmaki. Mają Francuzi swoje Vichyssoise z porów, ziemniaków i kurczaka, Hiszpanie pyszne pomidorowe Gaspacho, Bułgarzy Tarator m.in. ze zsiadłego mleka, ogórków i oliwy. Ale my najbardziej kochamy chłodnik litewski z botwinki. Jest lekki i orzeźwiający, ma chrupkie warzywa i pachnie koperkiem. U mnie nie może zabraknąć aromatu czosnku. Zdaję sobie sprawę, że przepisów na chłodnik na zsiadłym mleku, czy jogurcie jest co najmniej tyle co przepisów na bigos. Ja także nie zawsze trzymam się ściśle receptur. Za każdym razem przygotowuję go nieco inaczej. Zależy co akurat mam w lodówce. Jedno się nie zmienia, a mianowicie to, że używam dobrego mleka, czy jogurtu i świeżych, jędrnych warzyw.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 2 pęczki boćwiny
- 1 litr kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, lub mixt
- 3- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 1- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2- 4 jajka, ugotowane na twardo (niekoniecznie)
- kilka rzodkiewek
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- czosnek do smaku, niekonieczne
- pieprz i sól
Opcjonalnie: lekki bulion drobiowy lub warzywny
Sposób przygotowania:
Buraczki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki, z botwiny odcinamy liście krojąc na drobne kawałki. Do garnka wlewamy ok. 3/4 szklanki wody, lub bulionu dodajemy sok z cytryny, buraczki oraz botwinkę. Całość gotujemy około 5-7 minut, aż osiągną pożądaną miękkość ( nie rozgotowujemy). Do dużego garnka wlewamy jogurt/ kefir lub zsiadłe mleko. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Koperek i szczypiorek siekamy. Dodajemy do kefiru. Kroimy ogórki, podobnie rzodkiewkę, a następnie wkładamy do garnka. Dodajemy chłodną botwinkę, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz można też dodać czosnek. Garnek odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem na wierzch chłodnika ułożyć pokrojone w ósemki jajko.
Moja rada: pokrojone ogórki można lekko osolić i odstawić na chwilę. Jak puszczą sok odcedzić. Jeśli chłodnik jest mało esencjonalny, można do smaku dodać kwasu buraczanego.
Napisz komentarz
Komentarze