W tej sałatce spotykają się wyjątkowe połączenia smaków, aromatów, tekstur i kolorów. Lekko pikantna rukola, słodko-kwaśne, soczyste truskawki, słonawy ser i chrupiące orzechy harmonijnie ze sobą współgrają, tworząc nieoczywisty i wyrafinowany smak. Tak przyrządzona sałatka jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. To idealny lekki posiłek na letnie dni. Do tej sałatki świetnie pasuje pieczona pierś kurczaka lub indyka, cieniutkie plasterki długo dojrzewającej szynki lub smażonego łososia. Zamiast pleśniowego sera można dodać fetę lub ser kozi, a zamiast orzechów włoskich inny ich rodzaj. Świetnie sprawdzą się laskowe, nerkowce lub migdały. Poza tym sałatkę można urozmaicić kawałkami awokado, ogórka lub pomidorkami koktajlowymi. Pełna dowolność smaków i aromatów.
Składniki na dwie porcje:
– 2 garści, po jednej na porcję różnych sałat, w tym rukola
– kilka, kilkanaście truskawek
– 50-80 g sera gorgonzola
– kilka orzechów włoskich
– oliwa z oliwek
– sos balsamico (do kupienia także w wersji truskawkowej)
Przygotowanie:
Na talerzach ułożyć sałaty, uprzednio umyte i osuszone. Można użyć każdą dowolną, jaką lubimy. Można też wykorzystać młode liście szpinaku, boćwiny, mieszankę sałat z rukolą, lub inną zieleninę. Na sałacie położyć pokrojone truskawki, ser gorgonzola i orzechy włoskie. Sałatki polać sosem balsamico i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oprószyć solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wierzch można udekorować jadalnymi kwiatami.
Moja rada: dla podniesienia kaloryczności sałatki, można dodać ugotowane na twardo jajka i np. chrupiące grzanki.
Napisz komentarz
Komentarze